Recomandările OMS

 

Măsuri de protecție pentru FIECARE

Fii la curent cu cele mai recente informații despre focarul COVID-19, disponibile pe site-ul OMS și prin intermediul autorităților naționale în domeniul sănătății. Majoritatea persoanelor infectate se confruntă cu boli ușoare și se recuperează, dar poate fi mai severă pentru alții. Ai grijă de sănătatea ta și protejează-i  pe alții, respectând următoarele reguli:

  • Spală-te des pe mâini cu o soluție pe bază de alcool sau cu săpun și apă.

Spălatul pe mâini cu o soluție pe bază de alcool sau cu săpun ucide virusul, dacă acesta se află pe mâinile tale.

  • Menține distanța socială – menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră.

Atunci când persoana infectată cu o boală respiratorie, cum ar fi COVID-19, tușește sau strănută, ea proiectează picături mici care conțin virusul. Dacă ești prea aproape, poți inhala virusul.

  • Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mâna.

Mâinile se ating de multe suprafețe care pot fi contaminate cu virus. Dacă îți atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, poți transfera virusul de pe suprafață la tine.

  • Asigură-te că și tu și oamenii din jurul tău urmați o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și nasul cu un șervețel sau să strănuți și să tușești în pliul cotului. Apoi aruncă imediat șervețelul folosit.

Picăturile răspândesc virusul. Urmând o igienă respiratorie bună, protejezi oamenii din jurul tău de virusuri, cum ar fi răceala, gripa și COVID-19.

  • Rămâi acasă dacă te simți rău. Dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, sună la medicul tău de familie. Urmărește indicațiile autorităților locale de sănătate.

Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații despre situația din zona ta. Apelând în avans, vei permite serviciilor medicale să te direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru te va proteja și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și altor infecții.

  • Fii informat cu privire la ultimele noutăți despre COVID-19. Urmați sfaturile și recomandările autorităților de sănătate cum să te protejezi și cum să-i protejezi pe ceilalți de COVID-19.

 

Pentru mai multe detalii accesați pagina Organizației Mondiale a Sănătății: https://www.who.int/countries/mda/ru/